VIBBVIBB in de pers

March 8, 2020by Bizarrecompany
https://vibb.be/wp-content/uploads/2020/03/fotogalerij-TDB_2699.jpg
Waar verschillende grote brouwerijen al jarenlang niet in slagen, is gelegenheidsbrouwer Frederic Couck wel gelukt. Hij stelt het eerste suikervrije bier van ons land voor, gebrouwen met uitsluitend Belgische producten. Zelfs natuurlijke suikers uit de hop en de gerst, zijn uit het brouwsel getrokken.

Het suikervrije bier van Frederic Couck kreeg de naam VIBB, wat staat voor Very Important Belgian Beer. Het is enkel te koop bij B-lite te Kapellen.Enkele vrienden van de gelegenheidsbrouwer zijn diabetespatiënten en zij kunnen dus niet aan het traditionele bier. Om ook hen te laten genieten van een pintje ging Frederic aan de slag om een suikervrij brouwsel te creëren.

Certificaat VUB

“Na veel probeersels en mislukkingen schoten een bevriend chemicus en enkele gespecialiseerde laboratoria te hulp. Samen zijn we op zoek gegaan naar de juiste formule, en dat is ons ook gelukt. Daarna werkten we rond smaak en kleur. Voor het brouwen zelf doen we een beroep op brouwerij Brunehaut uit Henegouwen. Dit is een uniek product. Van een bekend abdijbier wordt ook wel eens beweerd dat het geen suiker bevat, maar dat klopt helemaal niet. In sommige bieren vind je nog altijd een kleine hoeveelheid, ongeveer 5 procent, aan suiker. Het certificaat, dat we van de VUB hebben gekregen,heeft dan ook een belangrijke bewijswaarde dat wij momenteel de enige zijn met een volledig suikervrij bier.”

Belgische grondstoffen

“De samenstelling van ons bier blijft uiteraard geheim. We hebben er tenslotte drie jaar aan gewerkt”, vertelt Frederic.

”Maar we werken uitsluitend met Belgische grondstoffen. Onze hop komt uit Poperinge en onze malt uit Wallonië. Resultaat is een blond biertje met een alcoholpercentage van 4,5 procent, dus lichter dan een gewoon pilsje. Maar de smaak neigt toch naar een zwaar blond bier. Diabetespatiënten zullen ook wel dronken worden, maar hun suikerspiegel verandert niet. In de toekomst willen we ons assortiment nog uitbreiden met een donker suikervrij bier. Daarvoor lopen nu de eerste testen.”

De volgende maanden wil Frederic zijn bier op de (menu-) kaart zetten. “We starten in de provincie Antwerpen, waar het voorlopig nog alleen verkrijgbaar is bij B-lite. Een kratje van vier flesjes kost 7 euro. Bedoeling is om daarna ook het buitenland te veroveren. Gezondheidsproblemen als gevolg van suiker nemen overal toe. Daarom mikken we op een iets ouder publiek, dat soms te kampen heeft met ouderdomsdiabetes. De horeca toont al veel interesse maar ook in de woonzorgcentra kunnen we onze VIBB verkopen.”

https://www.hln.be/in-de-buurt/kapellen/-diabetespatienten-verdienen-ook-een-fris-pintje~a4e4fb0a/